Driejarenplan voor de schooljaaren

 2004-2007 van de Willehalm Academie

 

 

Dit plan houdt in dat wij, dus ik en Christiaan, morgen op 1 september de draad van het verkleden schooljaar hier weer zullen oppakken. Naast o.m.het lezen van "De deugden - een praktische bijdrage aan de discussie over normen en waarden", het verder bestuderen van de zog. arbeidersvoordrachten van Rudolf Steiner, die volgens hem het onderwijs van de 21ste eeuw uitbeelden (kunnen), is er op basis van de publicaties en werkvertalingen van het Willehalm Instituut van o.m Werner Greub [1] een drie jarenplan voor Christiaan e.a. uitgewerkt voor een uitgebreide Parzival- en -Willehalmperiode, als een soort Ridderroman-periode, dat, eenmaal gerealiseerd, ook als een bruikbaar model voor de gangbare Parzival periode op de bovenbouw van de Vrije School kan worden gezien.

 

Zoals wellicht bekend, stelt vooral de Parzival van Wolfram von Eschenbach in beeldend dichterlijke vorm een soort Middeleeuwse universiteit tussen kosmos en aarde voor en is het tevens de eerst zog. Bildungsroman die de zieleontwikkeling van de moderne mensheid van het instinctieve via het intellectuele naar het intuītieve uitbeeldt in zowel de prototypische gestalte van Parzival, die volgens het onderzoek van Greub dus geen fantasieproduct maar een historische persoonlijkheid in de 9de eeuw was geweest, alsmede in diens lotgevallen, die dientengevolge zich ook als historische gebeurtenissen op aarde hebben afgespeeld.

 

In 't kort ziet dit plan er ongeveer als volgt uit: Het eerste jaar houdt in het grondig voorbereiden voor een studiereis naar de door Werner Greub ontdekte graaloorden in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk (met aandacht voor o.m. de talen, geschiedenis en geografie van die landen) en het verwerven van de nodige middelen daarvoor. Het tweede jaar bestaat in het maken van deze reis en het documenteren daarvan. Wellicht zal de reis ook uitgebreid worden naar plekken in Engeland die te maken hadden met de traditie van Koning Arthur. Het laatste jaar zal dan bestaan uit het schrijven van een gedocumenteerd verslag met foto's, film, website etc. en het vertonen en verspreiden daarvan.

 



[1] Het gaat hier om zijn hoofdwerk Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Hoe Wolfram von Eschenbachs graaloorden gevonden werden, waarvan deel I onder de titel Willehalm-Kyot reeds in 2002 werd gepresenteerd (in de Oude Kerk te Amsterdam) en in een beperkte oplage van 50 exemplaren uitgegeven (nu uitverkocht, maar wordt herdrukt) en waarvan deel II onder de titel Parzival in voorbereiding is (voor meer informatie zie het website www.antrovista.com/willehalm)