Volkskrantnotitie van Roelf Ridderikhoff over een gesprek met

Slobodan Mitric op 16 sept. 1987 inzake de ontvoeringszaak Heijn

 

Deze overgetypte tekst is een bijlage uit een verzoek aan het Parket van de P.G. te Amsterdam d.d. 17 maart 1990 t.a.v. Mr. R.A.M. Behling om een aantal getuigen op de terechtzitting op 27 maart te dagvaarden waaronder Prof. Rüter, Victor Lebesque, Mr. L.A.I.M. de Wit, Mr. J. De Ruyter en veel anderen hoogwaardigheidsbekleders.

 

 

 

TITEL:          ONTVOERING                                OPSLAG: RRED???

KRANT:        VK                  TEKENS:                  PUBLIKATIEDATUM:  000000

AUTEUR:     RR10  ;16/09, 22:02                          MEMO:

STIJL:                                   NAAR:                      PRINTDATUM: 17 SEP-87 TIJD: 12:15

 

Dinsdag 16 september vertelt Slobodan Mitric (Karate Bob) mij het volgende. Hij weet wie Heijn hebben ontvoerd, wat voor wapens ze hebben, wat het losgeld is en dat de ontvoering een dubbele bodem heeft. Het gaat om moordenaars met mitrailleurs, granaten en kogelvrije vesten, die met de rug tegen de muur staan. Ze zouden door een groep machtigen tot de ontvoering zijn geprest. Die machtigen hebben de opdracht de ontvoerders te laten liquideren door de politie omdat ze te veel weten over de machtigen. Dit nadat het losgeld (100[*] miljoen) geďncasseerd is en Heijn is vermoord. Volgens Bob zijn er verbanden met de bende van Nijvel. Bob zegt ook die te kennen. Het gaat deels om dezelfden. De ontvoerders hadden een lijstje van vier kandidaten, Heijn, Heineken voor de tweede keer, de dochter van Martin Schröder (Sophie?), en twee bodyguards zouden doodgeschoten moeten worden – de vierde heeft hij niet genoemd.

Een van die machtigen zou hoofdinspecteur (commissaris?) Sietsma zijn, die onlangs 200 kilo cocaďne voor de ene bende van de andere bende heeft geroofd. Het politiekorps zou “verzopen” (corrupt) zijn. Er staat een groet politiestaking over twee maanden te gebeuren.

Hij zegt ook te weten wie Palme vermoord heeft/hebben.

Hij zegt ook te weten dat er uit Mol zestig kilo plutonium is gestolen in opdracht van een rijke Palestijnse Jordaniër tegen betaling van 500 miljoen in briljanten, bedoeld voor twee bommen. Een op Tel Aviv en een op Londen. Lubbers zou naar Jordanië om de zaak in de doofpot te stoppen. Bij Philips zouden per vergissing tien vaten radioactief afval zijn gestolen en ergens in de plomp gemikt. “Dat wordt erger dan Tsjernobyl, als die vaten eenmaal doorgeroest zijn.”

Etcetera

 

Karate Bob wil zijn informatie verkopen [voor] miljoenen, maar vindt bij de hoogwaardigheidsbekleders geen willig gehoor.

Zijn advocaat lijkt niet erg hard te lopen. Een afspraak met een p-g [procureur generaal] wordt al dagen uitgesteld. Hij probeert nu via de krant die oren wat williger te maken. Volgens hem proberen de machtigen hem monddood te maken. Hij zegt over bewijzen te beschikken en die [hij] bij een notaris zou hebben gedeponeerd.

 

(EINDE)

 

 [*] Noot van de vertaler: Het getal “een” voor de twee nullen is niet goed zichtbaar, het zou ook een ander getal kunnen zijn.