SAMENVATTING

 

Opgesteld door proeflezer T. Majoor, aangevuld door C. Eremos

 

In deze reality-thriller figureert een bonte stoet van bekende criminelen, rechercheurs, generaals, zakenlieden, advocaten, journalisten, politici en activisten uit binnen- en buitenland in een groot aantal ophefmakende affaires die speelden tussen september 1986 en september 1987.

                Eind jaren ’80 domineren de linkse terroristen van IRA, RAF, Rode Brigades, Rode Jeugd, Bende van Nijvel, CCC, Action Directe en RaRa het nieuws. In verband met deze organisaties staan de Iran-contra-affaire, de plaatsing van atoomraketten in Woensdrecht, de Nederlandse duikbotencrisis met communistisch China, de moord op de Zweedse premier Olaf Palme en de Amerikaanse bombardementen op Libië. De ontvoering en dood van Gerrit-Jan Heijn, de broer van Albert Heijn, door ir. Ferdie Elsas staat schijnbaar los van deze politieke affaires, maar Mitric werpt daar een heel ander licht over.

                Deze zaken hadden bovendien in de jaren ´70 voorgangers in de Molukse treinkapingen en gijzelingen, de verijdelde gijzeling van koningin Juliana, de ontvoering van Maup Caransa, de Lockheed-smeergeld-affaire met Prins Bernhard en de Urenco-affaire met de Pakistaanse atoomspion Khan, die in het boek allemaal de revue passeren.

                Sinds de jaren ‘80 en ‘90 is er in de internationale, georganiseerde misdaad temeer sprake van een steeds sterkere verstrengeling van onder- en bovenwereld. In Nederland speelde de IRT-affaire met grote gecontroleerde drugstransporten door rechercheurs. Megastrafzaken met criminele kroongetuigen onthulden het bestaan van met de bovenwereld verweven misdaadsyndicaten zoals Delta en Octopus. Er volgde een golf van verdwijningen en niet opgeloste liquidaties van dubbelspelende drugshandelaren, omgekochte advocaten en afgeperste makelaars.

                Het einde van de koude oorlog bracht ook de ontdekking van het geheime NAVO-netwerk Gladio met geheime wapendepots in alle Europese landen, en een door de CIA toegelaten, nucleaire proliferatie-ring (Pakistan, Libië, Iran en Noord-Korea) onder leiding van de in Nederland opgeleide, Pakistaanse ingenieur Abdul Qadeer Khan. In Duitsland heeft de veiligheidsdienst BND zelfs eenmalig Russisch plutonium ingevoerd. Journalisten en schrijvers hebben deze onthutsende ontwikkelingen – vaak met gevaar voor eigen leven – in de loop van jaren boven water gekregen.

                Sommige hoofdrolspelers treden in deze sleutelroman op onder hun eigen naam (president Reagan, CIA-directeur William Casey, zakenman Hans Teengs Gerritsen, Erik Hazelhoff Roelfzem, advocaat Cees Korvinus, misdaadschrijver Loek van Splunteren), anderen onder hun bijnaam (meesteroplichter Ari Olivier, drugsbaas Klaas Bruinsma, wapenhandelaar Paul Wilking, ingenieur Ferdi Elsas, oud-commissaris Gerard Toorenaar, prins Bernhard), soms alleen met hun initialen (verslaggever Peter de Vries, commissaris Kees Sietsma).

                Centraal in het verhaal staat Dr. Troublemaker – de schrijver zelf – die ook opereert onder de pseudoniemen 0008+, Dr. Frank Waterfort en Zoran Svenson. Hij is Europees directeur van een relatief onbekende, internationale en anti-communistische politieorganisatie die onder leiding staat van de gepensioneerde Amerikaanse generaal Raymond Healey. Deze in 1982 opgerichte organisatie, Reserve Police International (zie bijlage 1), is nauwkeurig op de hoogte van het wereldwijde, criminele dubbelspel van geheim agenten van CIA, DEA, MI6, MID en CID in de gedaante van zakenlieden, maffiabazen, linkse activisten en rechercheurs.

                Zijn uitgebreide informanten-netwerk waarschuwt Mitric al in de jaren ‘80 voor internationale drugstransporten, grootschalige valsemunterij, diefstal van plutonium en uranium, liquidaties in het criminele circuit en aanslagen op vliegtuigen. Spil in dit dubbelspel van geheim agenten blijkt een Nederlandse maffiagroep genaamd ‘Titanen’ te zijn. Dr. Troublemaker is in deze spionagethriller de tragische held die verschillende aanslagen op zijn leven verijdeld. Alleen door zijn eeuwige humor en door zijn liefde voor kunstenares Iris de Vries blijft hij op de been in zijn belangeloze strijd tegen corruptie en onrecht.