HOOFDSTUK 113


Op de parkeerplaats achter hotel Bloemendaal wemelt het van geüniformeerde en tot de tanden bewapende politiemannen in kogelvrije vesten. Twee elegant geklede heren in burgerkleding benaderen de speurneuzen. "Zijn jullie de privédetectives Dr. Troublemaker en Eigeman?"

      Dr. Troublemaker knikt en schudt de hand met een van hen. "Ja! En jullie zijn, neem ik aan, rijksrechercheurs Lateveer en Klück?"

      "Nee! Waarom?"

      "We hebben een afspraak met hen," voegt Johan toe.

      De andere heer in burgerkleding stapt naar voren: "We zijn rechercheurs uit Haarlem."

      Dr. Troublemaker kijkt benieuwd naar het tiental geüniformeerde politiemannen. Hij herkent het hoofd van de politie dat hen gisterennacht uit zijn bureau gooide en knikt als teken van begroeting. De politieman werpt hem een afkeurende blik toe.

      "Kijk eens Johan!" zegt Dr. Troublemaker tegen zijn partner. "Onze 'vriend' is hier!"

      Johan trekt een lelijk gezicht "Ja dat zie ik!"   

      "Dr. Troublemaker, het spijt ons," zegt een van de rechercheurs, "maar we moeten u arresteren."

      In eerste instantie denkend dat het een geintje is, strekt Dr. Troublemaker zijn armen uit." Gaat uw gang!"

      De commandant van het politiebureau  komt dichterbij en doet hem handboeien om.

      "Hé, en nou ga je achter de corrupte politieman aan!" Maar Dr. Troublemaker realiseert zich maar al te goed dat het geen geintje is. "Maak je geen zorgen, sheriff!" zegt hij tandenknarsend. "Ik heb tijd zat!"

      "Haha!" kakelt de politiechef. "Over een twintigtal jaar zeker! Haha!"

      Dr. Troublemaker negeert hem en spreekt de politieagenten in burgerkleding aan.

      "Wat is de reden voor mijn arrestatie?"

      "Dat is ook ons niet bekend!"

      "Hoe is dat mogelijk?"

      De rechercheur haalt zijn schouders op. "Dat is mij ook niet duidelijk!"

      "Het is waarschijnlijk omdat ik weiger jullie koningin verder gratis te neuken," grapt Dr. Troublemaker. "Mijn lul is toch geen oorlogsmisdadiger om levenslang op krediet te neuken."

      Iedereen lacht als een boer met kiespijn. "Hahaha!"

      "We hebben een bevel om u naar de officier van justitie de Wit in Amsterdam te begeleiden," zegt een van de rechercheurs.

      "Dat is interessant!"

      "Johan," zegt de andere rechercheur, "jij bent vrij om te gaan!"

      Johan protesteert: "Ik ga nergens heen zonder mijn partner!"

      De rechercheur klopt hem op zijn schouder. "Johan, wees verstandig!"

      "Jullie moet je schamen!" schreeuwt Johan. "Dr. Troublemaker riskeert zijn leven om jullie te helpen en kijk eens wat jullie hem aandoen!"

      "Johan!"

      "Stelletje fascisten!" schreeuwt Johan.

      Een van de rechercheurs geeft een bevel: "Arresteer hem ook!"

      Een aantal geüniformeerde politieagenten werpen zich op Johan en bedwingen hem snel. De politiechef van Bloemendaal doet Johan handboeien om. Zij nemen hem mee naar een onbekende bestemming.

 

*

 

Snelle politieauto's begeleid door verkeerpolitieauto's met gillende sirenes en knipperende blauwe lichten rijden de Amsterdamse boulevards op. Dr. Troublemaker, directeur-generaal van de Reserve Police International voor heel West- en Oost-Europa bevindt zich in een van de auto's, op weg naar het centrale gebouw van de officier van justitie.

      Een aantal geüniformeerde politieagenten leiden daar Dr. Troublemaker een kantoor binnen. Een politieman neemt zijn handboeien af. "Alstublieft, Dr. Troublemaker, het spijt me! We doen alleen maar wat ons bevolen is. Dat moet u tenminste weten."

      "Bevel is bevel!" zegt Dr. Troublemaker.

      "Dat klopt!"

      "Op het moment dat je zeker weet, dat diegenen die je opgedragen hebben om een onschuldige te arresteren niet gelijk hebben," voegt Dr. Troublemaker er aan toe, "is het de plicht van elke 'Blauwe Engel' op deze aarde om te weigeren het uit te voeren."

      "Ach, mijn beste Dr. Troublemaker! Geloof me, ik zou dit niet gedaan hebben, als het niet voor degenen was van wie mijn salaris afhankelijk is."

      Dr. Troublemaker haalt eenvoudig zijn schouders op en gaat op een stoel zitten. De politieagenten verlaten het kantoor. Iedereen roept: "Succes!"

      Een aantal minuten later komt een lange, elegant geklede heer het bureau binnen. Met een vriendelijke glimlach biedt hij zijn hand aan. "Ik ben officier van justitie de Wit!"

      Dr. Troublemaker weigert zijn hand te schudden en opzettelijk tutoyeert hij hem."Wat betekent dit allemaal!? Wat wil jij!?"

      De officier van justitie strekt zich uit in een grote leunstoel en zegt: "Laten we een deal maken!"

      "Met jou?"

      "Ja!"

      "Op zo’n manier! Man, ben je soms dronken!?”

      De Wit glimlacht. "Vertel mij wie de ontvoerders zijn en ik verzeker je dat ik alle aanklachten tegen jou zal laten vallen."

      "Welke aanklachten!? Man, waar lul je nou over!?"

      "Eerlijk gezegd weet ik zelf op dit moment ook niets! Maar ik kreeg een opdracht van hogerhand om je te arresteren! Dus alles hangt van jou af."

      Dr. Troublemaker kijkt de man met een aristocratische afkomst aan. Een nazaat van Neerlands beroemde historische broers de Wit, die door het volk opgehangen werden vanwege bijna dezelfde achterbakse methoden die de Wit nu gebruikt.

      "Wat is Frans de Wit voor jou?"

      De Wit lacht hardop. "Dat is mijn neef. Ik weet dat zijn vrouw Wil een valse aanklacht tegen je ingediend heeft. Frans heeft mij dat uitgelegd."

      Dr. Troublemaker werpt hem een indringende blik toe. "Heeft hij ook de moeite genomen om uit te leggen waarom hij van plan was de Nederlandse kroonprins te ontvoeren en met zijn bondgenoten een staatsgreep te plegen?"

      Het gezicht van de officier van justitie wordt wit als melk. "Is dat waar?"

      "Ja, dat is waar! En niet alleen  wilde hij de kroonprins ontvoeren, maar ook vele andere vooraanstaande Nederlanders zoals ex-premier Van Agt, jullie beroemde voetballer Johan Cruyff en zo voort, en zo voort en zo voort…"

      Het zweet breekt de officier van justitie uit. "Je bluft! Frans zit bij de BVD."

      "Net als jij samen met jouw collega-officier van justitie van Cappele! Daarom hebben jullie destijds in 1982 mijn nek gebroken toen ik jullie ontmaskerd had."

      "Geloof me! Ik heb daar niets mee te maken gehad! Heeft Frans Gerrit Jan Heijn ontvoerd?"

      "Geen commentaar!"

      De officier van justitie veegt het zweet van zijn voorhoofd met een zakdoek. "Vertel mij wie de ontvoerder van Heijn is!"

      "U kent mijn schriftelijke voorwaarden."

      "Ja! Daarom bied ik je je vrijheid aan!"

      "Het is niet aan jou om te beslissen over mijn vrijheid! Doe niet alsof je almachtig bent!”

      "Ik kan je hier houden of nu vrijlaten!"

      Dr. Troublemaker staat op en loopt naar het raam. Hij kijkt naar de tralies. "Ons gesprek is voorbij!" zegt hij.

      "Zoals jij wilt. Wacht een ogenblik alstublieft!"

      De officier van justitie verlaat het bureau. Na een paar minuten komt hij terug vergezeld door een lange atletisch gebouwde politiecommissaris. Beiden nemen plaats tegenover Dr. Troublemaker.

      "Dr. Troublemaker wees verstandig!" zegt de Wit. "Vertel ons wie Gerrit Jan Heijn ontvoerd heeft en we zullen je direct vrijlaten."

      "Anders?" zegt Dr. Troublemaker met een boze stem.

      "Zijn we gedwongen je te arresteren voor verkrachting!" zegt de politiecommissaris.

      "Dr. Troublemaker! Zie je wel?” voegt de Wit eraan toe."We geven je een kans! Wees redelijk, man!"

      Dr. Troublemaker begint hardop lachen. "Dat is interessant! En wie heb ik dan verkracht?"

      De officier van justitie en de politiecommissaris  kijken elkaar aan. Tenslotte zegt de Wit: "Het dossier  is nog onderweg.  We zullen daar gauw achter komen!"

      Dr. Troublemaker lacht. "Hahaha! Eerst arresteren jullie mensen en pas daarna smeden jullie de aanklacht! Heren, dit gesprek is voorbij!”

      "Goed!" zegt de Wit. "Als jij in de tussentijd van gedachten verandert, hoef jij alleen maar de politiemensen te zeggen mij te bellen en ik zal meteen naar je toe komen! Onze overeenkomst is nog steeds geldig."

      Dr. Troublemaker begint de melodie van een oud lied ‘Mars naar Drina te fluiten."

      "Wat is dat?"

      "Dat is begrafenismuziek," grapt Dr. Troublemaker. "Voor wanneer mensen jou gaan lynchen voor de onvergeeflijke zonde om onschuldigen in kerkers te werpen."

      De politiecommissaris lacht sarcastisch. "Haha! Die film zal je niet zien."

      "Wie weet? Wie weet? We zullen zien!" Dr. Troublemaker blijft de melodie fluiten. De politiecommissaris en de officier van justitie verlaten het bureau.

 
Een uur later komt een rechercheur de kamer binnen. "Dr. Troublemaker neemt u mij niet kwalijk, maar ik moet u arresteren op grond van de beschuldiging dat u en uw partner Johan Eigeman samen een drievoudige verkrachting gepleegd hebben."

      Dr. Troublemaker glimlacht. "Hahaha! Maar, ik ben al gearresteerd man! En wie zouden wij verkracht moeten hebben?"

      De onderzoeker haalt zijn schouders op. "De zusters Marlène en Suzanne K. en Roy Z. Geloof me, dit is mij ook niet helemaal duidelijk."

      "Gefeliciteerd! Hadden jullie niets beter kunnen verzinnen!"

      "Vergeef me alstublieft! Ik vertel u alleen wat anderen mij verteld hebben.”

      Dr. Troublemaker knikt en steekt zijn armen uit: "Alsjeblieft."

      De rechercheur zwaait met zijn handen. "Ik ga u geen handboeien omdoen! Kom mee!"

      De politieman en de verdachte verlaten het bureau van de Amsterdamse hoofdofficier van justitie. Ze stappen in een limousine en rijden weg naar het hoofdbureau van de Amsterdamse politie …EINDE